waveplooi

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoeveel stof heeft u nodig voor een Wave-Plooi gordijn  ?

Het aantal meters stof die u nodig heeft voor een wave-plooi gordijn hangt af van de volgende factoren:

  • De hoogte en breedte maat van uw gordijn

  • Wat voor soort stof u gaat gebruiken

  • Tussenruimte tussen de wave-plooi runners ( 6 of 8 cm.)

  • De grote van de plooi die u wenst op te hangen

Klaarmaat van uw gordijn ?
Net als bij een traditioneel geplooid gordijn bepaald de uiteindelijke maat van uw gordijn mede hoeveel stof u nodig heeft. Dus is het belangrijk dat u weet welke maat het gordijn heeft dat u uiteindelijk op wilt gaan hangen. Het gaat hier dan om de breedte maat van de rail en de hoogte gemeten vanaf de onderkant van de rail tot aan de plaats waar u het gordijn gehangen wilt hebben. In onze webwinkel vindt u uitgebreide informatie over het opmeten van uw gordijnen, ook kunt u ervoor kiezen dat wij de maten bij u thuis komen opmeten.

Wat voor stof gaat u toepassen ?

Wave-plooi gordijnen kunt u zowel van vitrage, inbetweens of overgordijnen laten maken. Binnen deze stofgroepen zijn er zowel kamerhoog stoffen (die u in de breedte koopt) en banen stoffen (welke een vaste breedte hebben en u in de lengte koopt.)  Bij de stoffen in banen kan het mogelijk zijn dat u eerst een aantal banen aan elkaar moet stikken om aan de gewenste breedte maat te kunnen komen. Bij een kamerhoog stof kunt u de hoeveelheid stof bij een bepaalde breedte direct uit de tabel lezen. Bij banen stof kunt u aan de hand van de maten uit de tabel berekenen hoeveel banen u nodig heeft. Uiteraard kunnen wij u in onze winkel hier verder over informeren of als u een mail stuurt met uw wensen en vragen zullen wij deze graag voor u beantwoorden.

Afstand van de runners ?
Het geheim van de wave-plooi zit in de
speciale wave-plooi runner! Zonder deze runner is het onmogelijk om het gewenste golf effect te krijgen. De wave-plooi runners zijn er met een tussen afstand van 6 en 8 cm. Met de runner van 6 cm. krijgt u wat kleinere plooien dichter bij elkaar en bij 8 cm. zitten de plooien wat verder uit elkaar en zijn de plooien wat groter. Voor beide afstanden hebben wij een tabel geplaatst waar u precies kunt zien hoeveel stof u bij een bepaalde breedte rail nodig heeft.

De grote van de plooi ?
Wij hebben u zojuist verteld over de afstand tussen de runners, deze bepalen hoe breed de plooien worden. Daarnaast kunt u ook nog kiezen hoeveel % plooi toeslag u wilt gaan aanhouden en deze bepaald samen met de afstand van de runner de diepte van de plooi.
Let op bij een wave-plooi heeft het gordijn een plooidiepte aan de voor en achterzijde van het gordijn. Dit wordt in de tabel aangeduidt als "pakketdiepte" In de tabellen hieronder kunt u duidelijk zien dat als u uw plooien groter maakt ( dus meer lusjes/zakjes) tussen de haakjes u ook meer stof nodig heeft. Bij de stof hoeveelheid genoemd in de tabel moet u nog wel de extra stof optellen voor de zijkanten in uw gordijn.

Tabellen
Hieronder kunt u op de tabel van uw keuze klikken en kunt u berekenen hoeveel meter stof u in de breedte nodig heeft. Staat uw exacte breedte er niet bij dan kiest u voor de breedte die het dichtst in de buurt komt. Is uw breedte breder dan de maten die in de tabel staan dan probeert u deze door 2 te delen en neemt u 2 x de hoeveelheid van de breedte die dan ontstaat. B.v. u heeft een raambreedte van 480 cm. dan kijkt u in de tabel bij een breedte van 240 cm. en neemt u de hoeveelheid voor deze maat 2x. Het is belangrijk dat het aantal runners per gordijn altijd een even aantal is ! 2 runners vormen samen met 2 haken in het gordijn namelijk 1 plooi !

Bijvoorbeeld: U heeft een rail van 180 cm. breed dan komen hier bij het gebruik van 6cm. glijders 30 runners in. Als u het gordijn naar 1 kant schuift dan is dat geen probleem. Gaat u echter het gordijn in 2 gelijke delen verdelen dan zou u per kant 15 runners krijgen, hetgeen onmogelijk is. Indien u dan toch 2 gelijkem delen wilt houden dan moet u in deze rail geen 30 maar 32 runners stoppen zodat u aan weerszijden 16 runners krijgt.
Uitleg tabel:


A = de breedte van uw rail

B = de tussen ruimte tussen de haakjes van het gordijn weergegeven in het aantal lusjes in het band

C = de pakketdiepte van het gordijn als het gordijn gesloten hangt

D = de pakketdiepte van het gordijn als het gordijn open is ( aan de zijkant hangt)


Houdt u bij het plaatsen van de rail rekening met de maten van C en D (pakketdiepte) zodat uw gordijn wel vrij komt te hangen.


Ook bij een waveplooi geldt hoe meer stof hoe mooier de plooi !Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu